Выпрабаванне для азімых

Лента новостей

Штосьці неймавернае адбываецца з прыродай. Напэўна, яна, як і мы з вамі, у пэўны перыяд свайго жыцця патрабуе перамен. Адначасова назіраеш за імі з непрыхаванай цікавасцю і пэўнай насцярогай. Час ад часу думаючы, а што на гэты раз? Можа яшчэ ружы ў снежні зацвітуць?! А пасля гэтая, зразумела, кінутая з іранічным падтэкстам фраза, ужо і не здаецца якімсьці выразам, пазбаўленым сэнсу. Шкада толькі, што ўзамен снежнай, бялюткай, мяккай, з лёгкімі прымаразкамі зіме, што прыходзіць паступова, мы атрымліваем штосьці невыразнае: шэрае, дажджлівае, імгненнае. А разам з тым такое чужое. І калі з людской “трагедыяй” зразумела больш-менш, то надзвычайна цікава, якія ж зімовыя выпрабаванні чакаюць раслінны свет.
Аб тым, што пагражае азімым культурам пры перазімоўцы, расказала начальнік Бераставіцкай раённай дзяржаўнай інспекцыі па насенняводству, каранціну і ахове раслін Алена Дзяшко.
— Па-першае, трэба адзначыць, што зіма­ўстойлівасць азімых – гэта паказчык комплексны, які залежыць ад тэхналагічных і кліматычных фактараў, — гаворыць Алена Расціславаўна. – Зразумела, калі да тэхналагічных фактараў мы адносім нізкую якасць апрацоўкі глебы, невыкананне тэрмінаў і непрытрымліванне глыбіні сяўбы, няправільны выбар гатунку азімых культур і іншае, то да кліматычных – вымаканне, вымярзанне, выправанне, ледзяную корку. І калі мы гаворым пра гібель азімых у перыяд перазімоўкі, то зазвычай асноўнай прычынай з’яўляюцца менавіта невыкананне тэхналагічных рэгламентаў, на якія ўжо пасля накладваюцца ўмовы надвор’я.
У гэтым годзе бераставіцкія аграрыі засеялі азімымі культурамі (пшаніцай, ячменем, трыцікале, жытам), а таксама рапсам 11040 і 2305 гектараў зямель адпаведна. Калі самай капрызнай культурай з’яўляецца азімы ячмень, то самай зімаўстойлівай лічыцца жыта. У адрозненне ад іншых азімых яно не дае такіх багатых ураджаяў, таму і пад пасевы было адведзена толькі 70 гектараў.
Па словах Алены Расціславаўны, адной з найбольш распаўсюджаных і частых прычын пашкоджання і гібелі пасеваў азімых культур з’яўляецца вымярзанне. Пры гэтым яно можа адбыцца і пры наяўнасці снежнага покрыва, калі тэмпература паветра панізіцца да мінус 20-25 градусаў і ніжэй. У выніку расліны гінуць ад таго, што пад уплывам працяглых маразоў у іх клетках утвараецца лёд. А вось вымярзанне толькі лісця і сцёблаў раслінам не пагражае. Аднак па прычыне пашкоджання надземнай часткі расліны вясной хварэюць і іх развіццё затрымліваецца нярэдка на тыдні два. Самым ідэальным варыянтам для перазімоўкі азімых быў бы пушысты снег, дзе ступень аховы вызначаецца таўшчынёй яго пласта – дастаткова і дзесяці сантыметраў. І калі ў пачатку зімы пасевы вытрымліваюць на глыбіні вузла кушчэння маразы да мінус 16-18 градусаў, то вясною, асабліва пасля пачатку адрастання, рэзкія ваганні тэмпературы могуць стаць згубнымі для іх.
Успрымальныя збожжавыя і да выправання, якое можа адбыцца пры неглыбокім прамярзанні глебы, калі азімыя пад уплывам цеплыні, што назапашваецца, пачынаюць ажываць і дыхаць пад снегам. Прычын выправання безліч, вось толькі ў выніку атрымліваем зусім не вясёлыя перспектывы: пасля сходу снегу паказваюцца расліны з карычневым гнілаватым лісцем, якое паступова чарнее.
Так і атрымліваецца, што пад капрызы надвор’я даводзіцца падладжвацца нават азімым.
Дарэчы, за развіццём пасеваў сочаць не толькі аграномы сельгаспрадпрыемстваў, але і супрацоўнікі Бераставіцкай раённай дзяржаўнай інспекцыі па насенняводству, каранціну і ахове раслін. Зімою, у студзені і лютым, галоўным аграномам па ахове раслін Аленай Лапавухавай ажыццяўляецца адбор маналітаў азімых культур і рапсу, якія пасля прарошчваюцца дзесяць дзён з мэтай вызначэння жыццяздольнасці культур. Аднак нават пасля правядзення адпаведных даследаванняў яшчэ рана рабіць нейкія высновы, бо як сельгаскультуры вытрымаюць усе выпрабаванні надвор’я, стане вядома толькі вясною.
Вольга ЗАЕНЧКОЎСКАЯ



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *